16. kesäkuuta 2013

VÄRILLÄ ON VÄLIÄ!

Kuulostaako tutulta?
 
- "Mikä kaamea kälätys kahvihuoneessa! Taas siellä esitellään kummin kaiman facebookkaverin serkun kissan saalistuskuvia. Että viitsivätkin, aikuiset ihmiset. Kukahan (idiootti) ne oikein on meidän firmaan palkannut? Ja palavereissa ihme suureellisia ja päättömiä ideoita, ei kerrassaan mitään realismia! Tullaan vaan takki auki ja aletaan heti meuhkaamaan jostain ihme visioista."
 
- "Ihme tyyppi toi tuolla, kuka se nyt onkaan. Me ei vissiin kukaan tiedetä siitä mitään paitsi että Lissu sanoi nähneensä sen kerran yhtenä sunnuntaina ja sillä on koira! Ei se tosin puhu siitä koskaan, mutta hei, eihän se tule koskaan edes kahvihuoneeseen, nysvää vaan itekseen siellä huoneessaan. Kumma pilkunviilaaja ainakin palavereissa, tarttuu joka pikkuasiaan ja viilaa niitä hamaan tappiin. Rasittava tyyppi!"
 
- "Mitä mä nyt taas olen tehnyt väärin? Ihan vaan reilusti sanoin, että "tee toi homma tänään kuntoon!" Nyt se pillittää tuolla taukohuoneessa. Ja esittää mykkäkoulua. En minä korottanut ääntäni, täähän on ihan mun normaali puhetapa.  Jos ei haluu mennä mun pillin mukaan, niin laitetaan menemään.Kyllä kohta huomataan, että tämä on kaikkien eduksi. Ja jahkailut sun muut turhat lätinät pois, olen funtsinut jo kaiken valmiiksi ja sitten se menee vaan tästä näin tsäp, tsäp!"
 
-" Taas se huutaa mulle, en tajuu. Tein ihan varmasti hommat oikein. Ihan itkettää. Olen aina niin ystävällinen ja teen hänenkin puolesta paljon asioita. Tässä se taas kiitos seisoo! Miksei se voi puhua mulle ystävällisesti? On se ihan jees sillon kun sillä on murheita ja tarvitsee selkeästi mun olkapäätä.  Tulee tohon oven pieleen purkamaan niitä murheitaan. Kivaa sitä on auttaa, mutta voisi se sitten kunnioittaa vähän munkin tunteita ja olla vähemmän komentelematta. Hommani teen ja aika paljon enemmänkin (kukaan ei vaan huomaa)." 
 
 
 

Vanhat luokkahuoneet ovat mainioita koulutustiloja!

 
Osaava Itä-Suomi -verkostoväkeä kokoontui 13.-14.6 Kangasniemelle Rock & Lake -maisemiin (Kakkaramäki, Luusniemellä sijaitseva vanha kansakoulu) kouluttautumaan Insight -koulutustuotteen avulla. Kyseessä oli ihmistuntemukseen ja vuorovaikutustaitoihin liittynyt valmennus, jossa kunkin henkilökohtainen vuorovaikutustyyppi (sininen, punainen, keltainen, vihreä) analysoitiin etukäteen ja verkostojäsenet kävivät päivien aikana yhdessä läpi niin teoriaa kuin omaa profiliaan. Kouluttajina toimivat Ylä-Savon ammatti- ja aikuisopiston opettajat Kirsi Ruotsalainen ja Heli Pironetti.
 
Insight perustuu psykoanalyytikko Carl Jungin teorioihin. Jung kehitteli teoriaa tiedostamattomasta pitkään ja erotteli useita alueita ja rakenteita, tunnetuimpina henkilökohtainen ja kollektiivinen, eli yliyksilöllinen tiedostamaton,  ja viimeksi mainitun erikokoisia rakenteita joita Jung kutsui arkkityypeiksi.  Jung kehitteli myös käsityksiä elämänkaaresta, individuaatiosta eli yksilöksi tulemisesta ja psykologisista tyypeistä.

 
Jungin tutkimukset ja teoriat ovat taustoina muun muassa arkikieleen siirtyneissä sanoissa introvertti,  ekstravertti,  kompleksi psyykeenosana, arkkityyppi sekä synkronisiteetti. Hänen psykologista typologiaansa käytetään yleisesti perusosana psykologisissa persoonallisuustesteissä.
 
Mm. Insightissa yksilö voidaan vuorovaikutustaitojensa osalta määrittää siniseksi, punaiseksi, keltaiseksi tai vihreäksi tyypiksi. Toki kukaan ei välttämättä puhtaasti edusta jotain tyyppiä, vaan taustalla vaikuttaa piilominän muita värielementtejä. Lisäksi joku voi olla sekoitusta eri väreistä, mutta kuitenkin aina joku vahva pääväri ja siihen liittyvät elementit on jokaisesesta ihmisestä löydettävissä.  
 
Mainittakoon vielä, että Jungin tutkimukset ovat vaikuttaneet niin kutsutun valheenpaljastuskoneen kehittelyyn ja elokuvateollisuuden käsikirjoituksissa on nojauduttu jungilaiseen näkemykseen sankarimyyttien rakenteista.
 
 
 
Ensimmäinen koulutuspäivä sisälsi sekä teorioihin että omaan profiiliin tutustumista. Koulutusta  edelsi siis ensin kysely, johon vastaamalla Insight -ohjelma rakensi ko. vastaajan profiilin. Oli mielenkiintoista havaita, että vaikka joku käytti kyselyyn vastaamiseen 10 minuuttia ja puhtaasi intuitioita hyödyntämällä ja joku toinen taas 1,5 tuntia perinpohjaisesti miettimällä (ja kaveriaan apunaan käyttäen), niin lopputulos vaikutti kaikilla vastaustyylistä riippumatta melko oikealta ja totuudenmukaiselta. Moni puisteli päätään lukiessaan "totuutta" omasta itsestään. Tällainenko minä tosiaan olen? Näinkö minut nähdään?
 
 
 
Toisena päivänä keskityttiin mm. henkilökohtaisiin kehittämisalueisiin ja niitä käytiin ryhmässä läpi. Moni huikailikin sitä, miten monesta asiasta sai itsensä tavallaan "kiinni".
 
Koulutuspäivien tärkein sanoma ja tavoite olikin se, että opimme ymmärtämään paremmin toisiamme, työkaveria, kollegaa, sidosryhmäkumppania. Kun tapaa uuden ihmisen, niin ensivaikutelman arvioon menee aikaa noin 10 sekuntia. Vaikutelmaa on jälkikäteen erittäin vaikeaa muuttaa; siksi on ensiarvoisen tärkeää osata heti mm. tyyppiluokittelun kautta arvioida vastapuolta ja välttyä siten vääriltä päätelmiltä.
 
Lisäksi itsensä tuntemus auttaa toimimaan vuorovaikutustilanteissa siten, että mahdolliset ristiriidat tai väärinymmärrykset jäävät mahdollisimman vähäisiksi.Hyvän itsetuntemuksen kautta jokainen pystyy rakentamaan ehyitä, rakentavia sekä hedelmällisiä työelämän (ja myös privaattielämän) ihmissuhteita, jotka puolestaan edesauttavat tehokasta toimintaa ja asioiden etenemistä.
 
Koulutustuntien jälkeinen elämä Kakkaramäessä sisälsi runsaasti iloa, naurua, virikkeitä ja elämyksiä. Ruoka oli loistavaa lähiruokaa mm. kuhaa Puulasta ja lihaa Roinilan tilalta. Ihanan pehmeälöylyinen sauna, 39 -asteinen paljupytinkin vesi, eräopas Heli Kuurneen vetämä "illankähmy", jossa bongailtiin iltayön laulajia, maisteltiin luonnon antimia kuten maitohorsman lehtiä ja inkiväärillä maustettua kuusenkerkkäjuomaa,  iltapala eli Roinilan tilan makkaroiden grillaus laavulla ja lopuksi hieman karaokea Suomipopin muodossa oli mainio päätös ensimmäiselle päivälle. Puolelta öin vanhan kansakoulun huoneiden sängyt imaisivat osallistujat unten maille. Osa nukkui hyvin, osa ei; liekö kummituksia liikkunut nurkissa, tiedä häntä? 
 
Kouluttajat sekä osallistujat "todistukset" kainalossa Kakkaramäen pihapiirissä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti